Supranumit județul geniilor, Botoșaniul a dat cele mai importante personalități culturale ale României din patru domenii diferite. Turismul cultural nu este, însă, valorificat corespunzător la Botoșani conform DIGI 24.
Nu există român care să nu se gândească la numele lui Eminescu atunci când aude de Ipoteşti. Oameni cu stare, familia Eminovici a cumpărat, la câţiva kilometri de Botoşani, o moșie pe care au ridicat casa în care a venit pe lume cel mai mare dintre poeţii românilor. Azi, casa a devenit muzeu.
„Numele său este suficient de strălucitor pentru a putea arăta importața acestui loc. Gândiți-vă că aici la Ipotești a copilărit, aici, atunci când a deschis ochii a văzut pentru prima dată natura. Aici a fost impresionat de farmecul naturii și despre lucrurile acestea ce ne înconjoară a scris în poeziile sale”, a explicat Muraru Magda, muzeograf.
Urmele lui George Enescu se păstrează şi ele cu preţuire în judeţul geniilor. Două muzee i-au fost dedicate compozitorului botoşenean. În Dorohoi este casa în care a locuit tatăl său și unde marele muzician venea adesea în vizită. Astăzi mai păstrează obiectele personale, hainele și instrumente muzicale care i-au aparținut. La Liveni este casa memorială George Enescu.
„Acolo a avut parte de primele lecții de muzică, acolo a descoperit că muzica face parte din viața lui și la vârsta de 5 ani părinții săi l-au dus la Iași, la profesorul Claudel, la cel care practic l-a descoperit pe Enescu”, a povestit muzeograful Alexie Lidia.
Într-o casă veche armenească, monument istoric al oraşului Ştefăneşti, a fost reconstituită camera atelier a pictorului Ştefan Luchian, născut și el tot în Botoşani.
Două dintre tablourile sale, autoportretul „Un Zugrav”, alături de „Anemone”, fac parte din marile tablouri ale lumii, spun specialiștii. De altfel, primul dintre cele două tablouri este considerat cel mai izbutit portret psihologic şi face obiectul unui curs al atelierului de pictură de la Luvru, accesibil studenţilor din întreaga lume. Luchian obișnuia să spună că a învățat tot ce știe de la Grigorescu.
„Grigorescu, întrebat fiind cine crede că este cel mai mare pictor român a spus că incluzându-mă chiar și pe mine, consider că cel mai mare pictor român este Ștefan Luchian”, este de părere Aglaia Corneanu, artist plastic.
A fost numit „Voltaire” al culturii românești iar opera sa, extrem de vastă, cuprinde peste 1.200 de volume si 25.000 de articole.
Istoricul Nicolae Iorga s-a născut şi şi-a petrecut primii ani ai copilăriei la marginea orașului Botoșani. Casa memorială fost renovată recent cu fonduri europene și reconstruită în anii 60.
„Cum și Iorga spunea, în 1902, când revine în Botoșani și revede casa care acum era aproape o ruină, scrie la un moment dat, citez: Aici am văzut întâiul ce este înjuru-mi și tot aici am trecut de pragul dincolo de care mă aștepta viața”, a mărturisit Violeta Budăi Damaschin, muzeograf.
În memoria stejarilor Botoșanilor, așa cum au fost numite cele patru genii, anual se organizează festivaluri, concursuri și congrese care atrag oameni de cultură din toată țară.
„Botoșaniul este astăzi un oraș mai ales cultural. Industria a dispărut, iar Botoșaniul își menține statutul de localitate importantă, tocmai prin această febrilă activitate culturală”, a afirmat Gheorghe Median, muzeograf,
Cu toate acestea, anual poposesc la Botoșani doar 10.000 de turiști, conform Institutului Național de Statistică.