luni, 16 februarie 2015

OMAGIU LUI GRIGORE VIERU

16 februarie 2015

OSTAŞII OMENIŢI DE POEZIA LUI GRIGORE VIERU

   Ei, carabinierii Unităţii 1006 din comuna Ciorescu au venit la Biblioteca "Liviu Rebreanu" cu tema pregătită pentru acasă, pentru că îl iubesc pe Grigore Vieru. De fapt, întâlnirea din 15 februarie, cu genericul Ce tare, Doamne-am fost minţit!, dedicată celei de-a 80-a aniversări din ziua naşterii poetului, a fost un dialog, având ca temă lumina, demnitatea, iubirea de neam, limbă română, Ţară - toate fiind parte a valorilor în care se înscrie marele Crigore Vieru cu tot patrimoniul literar pe care ni l-a lăsat drept moştenire şi care, în viziunea moderatoarei Lidia Grosu, poetă, "în marea lui modestie păşind neauzit, dar cu urmele îmbrăzdate pe frontispiciul secolelor, a bucurat şi va bucura continuu noile generaţii de copii mici şi mari".
"Poetul mi-a împodobit copilăria cu alesele calităţi morale pe care mi le-a cultivat prin "Albinuţa", susţine caporalul Nicolae Strungaru, care este şi pictorul unităţii, dezvăluindu-şi dragostea pentru poezie prin intermediul culorilor, şi acum, când studiază la şcoala vieţii, îi păstrează dulci şi calde amintiri ce îi susţin traiectoria zborului în ascensiune când este vorba de creaţie. Locotenentul major Nicolae Bajora a subliniat că nimic din ce ne aparţine, nu trebuie să ne fie străin, demnitatea fiind valoare fără de care omul nu se poate lipsi. "Să ne omenim continuu prin poezia frumoasă, inclusiv cea a poetului Grigore Vieru", a fost lansată ideea de către moderatoare. Ostaşii au citit din versurile preferate semnate de autorul al cărui nume va dăinui mereu. În recitalul lor au răsunat : "Cămăşile" (în lectura caporalului Blănaru Ion, însoţită de gânduri expresive despre mândria naţională), "În limba ta" (în lectura ostaşului Dumitru Pascal), "Doina" (în lectura ostaşului Alexandru Ţapeş), "Legământ" (în lectura ostaşului Alexandru Sacacol). De atenţia şi admiraţia carabinierilor s-a bucurat recitalul susţinut de actorul Sandu Aristin Cupcea, (poemele: "Sunt", "Uşoară, maică, uşoară", "Pasărea", "Rugă" etc., etc,  îndemnându-i în cele din urmă pe ostaşi să ţină seama de origine şi să valorifice în permanenţă ceea ce ne-au lăsat străbunii.
    De aplauze furtunoase s-a bucurat tânăra poetă Doina Strulea, liceană la Liceul Teoretic din Criuleni, care a frapat prin maturitatea gândului, dar şi prin palpitaţia sufletului ei adunat în versurile din cartea recent editată, cu titlu foarte semnificativ: "Vioara din mansardă". Ea a subliniat despre farmecul ce se revarsă din poemele lui Grigore Vieru, despre cuvântul care a fost mereu arma poetului şi care ne apără limba şi ne păstrează neamul. A lecturat mai multe poezii din creaţia sa, una fiind dedicată în mod special poetului Grigore Vieru. În cadrul dialogului, Lidia Grosu a intervenit de mai multe ori, subliniind ipostaza şi de filosof a poetului, gânduri ce ni le-a lăsat drept moştenire în "Taina care mă apără", dar şi aprecierile de rang din partea publicului iubitor de poezie viereană, care nu a rămas indiferent de dispariţia fizică a colegului de breaslă, reflectând acest sentiment de ataşament prin madrigal, poezie sau meditaţie (este vorba de David Boia, Costel Zăgan, Dumitru Răpanu, Victor Becheanu etc...).

 Mulţumindu-le militarilor pentru prezenţă, Lidia Grosu a dăruit bibliotecii de la Unitatea 1001 câteva din cărţile editate şi a menţionat despre sufletul larg, calităţile morale prin care se disting carabinierii de la această Unitate, exprimând bucuria că naţiunea trăieşte şi este păstrată de asemenea oameni, îmbiindu-i pe ostaşi să devină prietenii constanţi ai bibliotecii, dar şi ai culturii prin cuvânt. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COSTEL ZĂGAN, NEPOTUL LUI KAFKA, EDITURA ECREATOR, BAIA MARE, 2024

 Vorbind despre Dor, Așteptare, Singurătate și Dragoste, autorul acestui volum își descătușează toate emoțiile și neliniștile metafizice car...