luni, 21 septembrie 2015

CULTURĂ ȘTIINȚĂ ȘI RELIGIE

ȘTIINȚĂ ȘI... RELIGIE

Categorie: spiritual
|
14-05-2015
Nr: 90
|
Autor: Preot ortodox român ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL
|
„Văzând armonia Cosmosului pe care nu o pot înțelege cu mintea mea umană, limitată, pot spune că există un Dumnezeu creator; sunt unii oameni care afirmă că nu există Dumnezeu. Ceea ce mă înfurie cel mai mult este faptul că mă citează pentru a susține o astfel de convingere".
Albert Einstein (1879-1955), fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în S.U.A., naturalizat american în 1940, profesor universitar și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În anul 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru fizică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915), care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Alte contribuții ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarității, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicații în mecanica cuantică, explicarea mișcării browniene a moleculelor, posibilitatea tranziției atomice, teoria radiației, teoria câmpurilor unitare și geometrizarea fizicii.
***
„Noi oamenii am uitat că lumea este darul lui Dumnezeu, expresia iubirii sale pentru om".
Olivier Clement (1921-2009), scriitor, profesor, editor, teolog convertit la creștinismul ortodox, după ce a fost ateu. A predat la Institutul Teologic Saint Serge din Paris. Împreună cu alți teologi din generația sa, precum Vladimir Losski (1903-1958), Nicolai Afanasiev (1893-1966), sau Paul Evdokimov (1901-1970), a devenit unul din pionierii „renașterii teologice" ortodoxe din secolul al XX-lea. A intrat în dialog cu mai multe figuri spirituale ale vremii sale: Patriarhul Atenagora, Papa Ioan Paul al II-lea, cu teologul român Dumitru Stăniloae, și foarte mulți alți teologi și figuri marcante, Doctor Honoris Causa, al unor Universități din S.U.A., Belgia și România.
***
„E nemaipomenit să ști că Dumnezeu este oricând la dispoziția rugăciunii tale; că... raiul este umbra lui Dumnezu; că... sufletul este ecoul lui Dumnezeu".
Costel Zăgan (1958-), profesor de limba română, poet, aforist. A primit premiul Asociației Scriitorilor din Moldova (1995) și premiul revistei „Steaua" la festivalul de poezie „Poemele luminii".
„1001 CUGETĂRI"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Și libertatea-i ca eclipsa solară te-aruncă-n-ntuneric la-nceput și când începe sufletul să doară se mișcă muntele dac-ai crezut COSTEL ZĂG...